August 28, 2009

Programma Oogstfeest

KantoorCalon van Sigrid Calon

Sigrid Calon heeft haar intrek genomen in het voormalige kantoorgedeelte van het oude waterzuiveringsterrein. Voor Eetbaar Landschap bedacht ze de term KantoorCalon. KantoorCalon initieert speciale Moerenburg-producten, zoals een MoerenburgBonBon, een eetbare bloementuin, een recepten-uitwissel-map en Moerenburg-souveniers.

Tijdens het oogstfeest toont Sigrid de resultaten van het onderzoek. Bezoekers kunnen zelf een bloemenkookboek samenstellen door een selectie te maken uit de verzamelde en geteste recepten zoals versuikerde bloemen, bloemblaadjesboter en klaprozensiroop. De Moerenburg-souveniers waaronder de theedoeken, ansichtkaarten, cakemal en stempels, die gebaseerd zijn op de kindertekenwedstrijd, worden getoond en zijn te koop. Net zoals de Moerenburg BonBon, in een vorm afgeleid van de bezinkbak, die samen met chocolatier Hein Geers van Huize Geers ontwikkeld is.

Moerenburg BonBon

Eetbare bloemen

Maaike Bertens en Maarten Kolk delen hun werkruimte in het oude Pompgemaal op de waterzuivering. Beide gebruiken ze de archeologische onderzoek van de opgravingen van “Huize Moerenburg” als gegeven binnen hun project.

Archeologische nutstuin van Maarten Kolk

Maarten Kolk heeft een kwekerij opgezet met als uitgangspunt de gegevens van de archeologische opgravingen die in 2005 op het terrein plaatsvonden. Op de botanische inventarisatielijst staan verschillende oude graan- , fruit-, kruiden- en groentesoorten, die ooit rond het oude Huize Moerenburg verbouwd werden. Om geschiedenis weer zichtbaar te maken heeft Maarten de geïnventariseerde soorten verzameld en opgekweekt, om ze later uit te planten in een archeologische tuin. Tegelijkertijd onderzocht en experimenteerde hij met de nutskwaliteiten van de planten. Deze kwaliteiten vormen de basis waarop de kweekopstelling is ingedeeld. Naast de planten staan ook de producten opgesteld waardoor er een verftuin, fruittuin, brood&biertuin en medicijntuin ontstaat; een kwekerij die gelijktijdig een markt is. Los van de kwekerij heeft Maarten de planten gedroogd en geperst. Met deze geconserveerde vorm van planten heeft hij een studie gedaan naar verschillende druk -en afgiettechnieken om deze organische vormen in materiaal tot uitdrukking te laten komen.

Archeologische nutstuin

Kweekinstallatie

Tafelgoed van Maaike Bertens

Maaike Bertens ontwikkelde een servies dat gebaseerd is op de vondsten van Moerenburg; het opgegraven aardewerk en de oude ambachtelijke productieprocessen. Daarnaast speelden de vondsten van de rioolwaterzuiveringsinstallatie, die zich grotendeels onder de grond bevinden, een rol . De uitgebreide collectie aan technische tekeningen, die de doorsneden en de inmiddels afgebroken onderdelen minutieus tonen, wordt gebruikt om een beeld te vormen. Daarnaast heeft ze gewerkt aan een picknickplaats die vanaf een hoogte van 6 meter een nieuw uitzicht op het landschap biedt. In het gemaal toont ze het onderzoek, het proces en de resultaten. In de Bezinkbakkeuken van Elmo Vermijs dekt ze een tafel met typisch Moerenburgs tafelgoed geïnspireerd op de archeologische vondsten van huize Moerenburg en de technische tekeningen van de waterzuivering.

Op zaterdag kunt u van 12.00 tot 17.00 uur deelnemen aan een workshop wandelstokken maken. Een wandelstok is handig bij het zoeken naar paddestoelen en ander wild voedsel. Maaike Bertens en Marsel Pott laten zien hoe u uw eigen wandelstok kunt maken en bewerken. Deelname is gratis. Gereedschap en hout zijn aanwezig.

Op zondag wordt de picknicktafel, die op 6 meter hoogte tussen de bomen geplaatst is, in gebruik genomen. Met uitzicht op het terrein kan men genieten van lekkernijen uit de streek aan een speciaal gedekte tafel. Voor deze picknick voor 2 dient u zich in te schrijven via info@maaikebertens.nl. Kosten €20- p/p. Picknick start om 14:00, 15:00, 16:00 en 17:00uur. Tot 14.00 uur is de picknicktafel voor iedereen te beklimmen.

Tafelgoed

picknicktafel op 6 meter hoogte

Tussenlandbier van Henriëtte Waal

Henriëtte Waal werkt samen met amateur-brouwerij de Roerstok aan een buitenbrouwerij om een nog onbestaand Tussenlandbier te ontwikkelen. Om inzicht te krijgen in de wereld van de amateur-brouwers ging ze op bezoek bij een aantal thuisbrouwers die in de weekenden vanuit schuurtjes en garages eigen smaken ontwikkelen. Beelden van dat proces worden getoond en de resultaten zijn te proeven. De afgelopen maanden heeft ze een aantal kruidenverzamel- en inventarisatietochten georganiseerd waarbij het omliggende landschap is gebruikt als ingrediëntentuin voor het Tussenlandbier. Hoe ziet een landschap eruit als het op de tong wordt waargenomen? Wat als een recept de vorm van een wandeling heeft?

Op zaterdag is er weer een openbare brouwerijdag waarop met de Buitenbrouwerij een tussenlandbier van historische granen, wilde planten en regenwater geproduceerd wordt. Zondag is er een proeverij waar de resultaten van de bierbrouwexperimenten onder begeleiding van hobby bieroloog Herman te testen zijn.

Thuisbrouwer Fon

ontwerp Buitenbrouwerij

De landschapsbar van Liesje Diemont

Liesje Diemont bouwt als autonoom kunstenaar, met grote multinationals als voorbeeld, haar eigen mobiele bedrijvenimperium op onder de noemer Keten t hartje. Haar bedrijfsslogan is Uw dromen zijn onze realiteit . Als tegenovergestelde beweging van de ijscoboer die op zondag vanuit de stad de bossen in trekt om daar zijn ijsjes te verkopen laat ze vanuit Moerenburg het landschap naar de stad laten trekken. Op een mobiele landschapsbar worden planten verzameld en gekweekt waarvan ze landschapsthee maakt en serveert.

De landschapsbar van Liesje Diemont wordt tijdens het oogstfeest Unplugged. De verlichting wordt aangezwengeld door een fietsdynamo en de muziek komt uit een ouderwetse Pathefoon waarop 60 verschillende bakelieten platen gedraaid worden.

Zaterdag wordt er vanuit de landschapsbar wel-te-rusten-thee-slaapthee geschonken. De bar opent tijdens de avondschemering en sust het bezoek langzaam doch kordaat in slaap.

Zondag wordt er een verfrissende ochtendthee geserveerd, waarna het personeel van de landschapsbar ervoor zorgt dat u van de rustige sfeer van de landschapsbar kunt genieten. De rustgevende barman zal desgevraagd zijn energetische krachten inzetten om u zich te laten ontspannen. Tip: neem uw leesboek, kruiswoordpuzzel of haakwerk mee!

de landschapsbar in de stad

kruiden op de landschapsbar

Bezinkbakkeuken van Elmo Vermijs

Elmo Vermijs heeft in één van de bezinkbakken van de voormalige waterzuiveringsinstallatie de Bezinkbakkeuken gebouwd. Een open paviljoen waar je kunt koken en eten terwijl je het landschap observeert en ervaart. De betonnen dwarsliggers in de bezinkbak worden gebruikt als banken en vormen de basis voor de lange tafel waar ongeveer 25 mensen kunnen aanschuiven. Centraal daarin is een buitenkeuken geplaatst. De Bezinkbakkeuken is gebouwd met van tweedehands houten balken, die afkomstig zijn van een lokaal sloopbedrijf. De overkapping, ondersteund door een twaalftal balken bestaat uit twee schuine daken, deze verwijzen naar de oude Noord-Brabantse boerderijen.

Op zondag is de Bezinkbakkeuken open en het toneel van kookexperimenten die door Elmo Vermijs bereid zijn en worden. Bezoekers kunnen resultaten van oude en nieuwe experimenten proeven en een kijkje nemen in de mogelijkheden van de plek.

Bezinkbakkeuken

Rietoogsten uit het helofytenstelsel

Plekgedicht

Na twee gedichten gemaakt te hebben met letters opgebouwd uit appels maken de dichter Nick Swarth en typograaf Sander Neijnens een nieuw gedicht voor de serie Plekgedichten. Deze keer worden de letters uitgevoerd met pompoenen die geoogst zijn bij Ut Rooie Bietje. Een plekgedicht is een tekst in de openbare ruimte, dat zich in vorm en inhoud verhoudt tot de locatie.

Appelgedicht van 12 juli 2009

café

Het café van Stan van de Broek en Geer Meesman is geopend voor koffie, thee, en vers gemaakte appeltaart of soep. Gedurende de looptijd van Eetbaar Landschap verzorgden zij een aanvullend literair en muzikaal programma. Tijdens het oogstfeest speelt het Dave Emerald Trio live Gipsy Jazz met een gastoptreden van Henk Koekoek. De nieuwe stadsdichter van Tilburg Cees van Raak draagt gedichten voor en vertelt verhalen.

more from similar articles: