July 5, 2009

Bierbrouwerij Moerenburg

Sinds deze week schenken Stan van de Broek en Geer Meesman Moerenburg Bier in het café op de waterzuivering

Moerenburg bier te koop

Op 1 juli 1992 begonnen echtpaar Ad en Hanny Clijsen begonnen toen een brouwerij die de historische naam Moerenburg heeft gekregen. Begin 17e eeuw moet Moerenburg een aanzienlijk gebouw geweest zijn. De carrévorm, zoals die op een 18e-eeuws schilderij staat afgebeeld, dateert mogelijk reeds uit de 17e eeuw. In 1635 heeft pastoor Augustinus Wichmans een inventaris van zijn bezittingen opgesteld. De inventaris noemt de volgende vertrekken op: Cubiculum Pastorsi (de slaapkamer van de pastoor), libri (de bibliotheek), het grote salet, het gruen camerken, de Neder-caemer aen den plaetse, de poort-caemer, het caemerken Emaus in de keucken en de Gote, BROUWHUIJS, kelder en solder'. De inventaris van het BROUWHUIJS wordt als volgt omschreven: 'Eenen brouw-ketel en brouw-cuijp. Een heijr om het mout te drogen. Ses biertonnen en de 3 half vaeten met een kenneken'. In 1750 was het Moerenburg zo bouwvallig geworden dat ze werd gesloopt. Op de etiketten van bierbrouwerij Moerenburg is een fraaie afbeelding van het huis te zien.

Ad Clijsen had tot de overname door Stella Artois, eind jaren 60, bij de Tilburgse trappisten op het lab van de brouwerij gewerkt. In die periode volgde hij in Duitsland met succes een opleiding tot brouwmeester. Beroepshalve verbouwde Ad horecapanden en werd langs deze weg bekend met de Tilburgse cafe's. Vanaf ± 1989 was Ad, zoals veel hobby-brouwers, met brouwen in de keuken begonnen. Hij was lid van De Roerstok en vond het lidmaatschap heel leerzaam. Ad was na De 3 Horne de tweede uit die vereniging die officieel met een bier op de markt kwam. De officiële start liet wat lang op zich wachten, mede omdat er een aantal wijzigingen kwamen in de berekening van alcoholaccijnzen.

Na het plotselinge en veel te vroege overlijden van brouwer Ad Clijsen in maart 1996 wordt de brouwerij geleidt door Han Clijsen, de vrouw van Ad, en diens zoon Bart. Met deze noodgedwongen wisseling van de wacht maakte de door Ad zo gekoesterde giststam plaats voor een andere giststam, hetgeen ook de smaak van het bier beinvloedde.

Men heeft de donderdag als vaste brouwdag, zij brouwen dus één keer per week. De volledig zelfgebouwde brouwerij bevindt zich in een schuur achter in de tuin. De brouwerij is 12 m2 groot en oogt als een echte mini-brouwerij, 2 roestvrij stalen ketels in een steriele witgetegelde ruimte.Na het brouwen gaat het bier in vaten voor de eerste gisting van 4 à 5 dagen, gevolgd door een tweede vergisting in andere vaten, van 10 à 12 dagen. Op het einde van de tweede vergisting is het bier vrij helder en wordt met hand afgevuld op fles voor een navergisting die minimaal 4 à 5 weken duurt. Na het handmatig etiketteren belanden de flesjes in zelfgemaakte houten kratjes, ieder plaats biedend aan 12 flesjes.

(bron: bierbrouwerij Moerenburg)

more from similar articles: