May 28, 2009

Archeologisch onderzoek Huize Moerenburg 2005

Bron: het geheugen van tilburg:

In juni 2005 werden door graafwerkzaamheden op het terrein van de voormalige Rioolwaterzuivering Tilburg-Oost (RWZI) bij toeval de resten aangetroffen van Huize Moerenburg. Het bestaan van dit omgrachte huis was uit historische bronnen bekend maar de exacte locatie tot dan toe niet. Na het stilleggen van de bouwwerkzaamheden is door BAAC, een archeologisch bedrijf uit Den Bosch, een archeologisch onderzoek uitgevoerd. Hierbij zijn de sporen en structuren in de uitgegraven bouwput verder blootgelegd en gedocumenteerd.

De aangetroffen resten omvatten iets minder dan een vierde deel van het vroegere kasteeleiland en de omringende gracht. Op het eiland bevonden zich sporen, onder meer stukken fundering, twee waterputten en een latrine, uit de 14e tot de eerste helft van de 18e eeuw. Tegen de oever van de gracht zijn in totaal vier elkaar in tijd opvolgende beschoeiingen van houten palen en planken aangetroffen.

Gedurende ruim 400 jaar bevond zich op de bewuste locatie een woning die in de loop van de tijd verschillende malen is verbouwd of geheel vervangen door nieuwbouw. Had het tegen het einde van de 14e eeuw wellicht nog enige defensieve waarde door dikke muren (de fundering had een aanlegbreedte van 1.20 meter) en de omringende gracht, omstreeks 1700 stond hier een aanzienlijk landhuis met een formele tuin dat werd bewoond door de familie van kolonel De Saint Amant. Van de laatste bewoners is een grote hoeveelheid huishoudelijk afval aangetroffen. Dit biedt een bijzonder inzicht in de levenswijze van hoge Staatse officieren in het generaliteitsland Brabant gedurende de eerste helft van de 18e eeuw.

Opgraving huize Moerenburg

Resten van de stortkoker waar ook botanisch materiaal in is gevonden

Schilderij van huize Moerenburg (Noord-Brabants Museum)

http://www.geheugenvantilburg.nl/

more from similar articles: